Ιστορία
2010: Η γέννηση του Α.Ο. Κάστρου Μονεμβασίας.

Ήταν στα τέλη του 2010, όταν δημιουργήθηκε η ομάδα καλαθοσφαίρισης Αθλητικός Όμιλος Μονεμβασίας "Κάστρο" με έδρα την ιστορική Μονεμβασιά. Ο καθηγητής φυσικής Καλφακάκος Γεώργιος μαζί με τον προπονητή της αρχικής ομάδας Εμμανουήλ Φουντουλάκη και τον πρώτο πρόεδρο του σωματείου κ. Κωνσταντίνο Βλαχάκη, ίδρυσαν την ομάδα και οραματίστηκαν ένα υγιές σωματείο που πρωτεύοντα σκοπό είχε να πρωταγωνιστήσει σε επίπεδο ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ αρχικά, αλλά κυρίως να αποτελέσει βασική πηγή άθλησης και σωστής διαπαιδαγώγησης στην περιοχή του Δήμου Μονεμβασίας που πάντα έβγαζε μεγάλα ταλέντα στον αθλητισμό, χωρίς ωστόσο να υπάρχει και ανάλογη εξέλιξη καθώς δεν υπήρχε κάτι οργανωμένο και οι αθλητές ήταν υποχρεωμένοι να πηγαίνουν σε άλλη περιοχή ώστε να κάνουν αυτό που αγαπούσαν...να παίζουν μπάσκετ.

Πρώτοι μεγάλοι πρωταγωνιστές της ιστορίας της ομάδας μας, ήταν οι προπονητές Εμμανουήλ Φουντουλάκης και Γεώργιος Τσούσης, δύο άνθρωποι που ενέπνευσαν πολλά παιδιά να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο σπορ. Από την πρώτη κιόλας σεζόν (2011-12) οδήγησαν το εφηβικό τμήμα στην 1η θέση στον όμιλο της Ν. Λακωνίας και στη συνέχεια στον τελικό της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ (προπονητής: Φουντουλάκης Εμμανουήλ) και το τμήμα mini στην 1η θέση του ομίλου της Λακωνίας και στον ημιτελικό της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ (προπονητής: Τσούσης Γεώργιος)

Πρωταγωνιστές του εφηβικού τμήματος εκείνης της σεζόν ήταν οι: Παντιώρας Γιάννης, Πρωτόγηρος Στράτος, Μάρκος Ιάκωβος, Κοντόπουλος Αναστάσιος, Πάτουχας Θοδωρής. Πρωταγωνιστές του τμήματος mini ήταν οι: Τούντας Θοδωρής, Ντανάκας Χρύσανθος, Μπούμπαλης Πέτρος, Ασκούνης Ιάσωνας.

2010 - 2011: 
Tο παιδικό με προπονητή τον Εμμανουήλ Φουντουλάκη και πρωταγωνιστές τους Στράτο Προτώγηρο, Ιάκωβο Μάρκο, Τάσο Κοντόπουλο, Θοδωρή Πάτουχα κλπ. κατέλαβαν την 1η θέση του ομίλου μας στην ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ και έπαιξαν στο Final Four οπου κατέλαβαν τελικά τη 2η θέση στο πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ.

2012 - 13:
Η αντρική ομάδα με προπονητή τον Εμμανουήλ Φουντουλάκη και με ρόστερ που αποτελείτο από παιδιά της εφηβικής ομάδας, κέρδισαν πανάξια την άνοδο από τη Γ' κατηγορία της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ στη Β' κατηγορία. Η εφηβική ομάδα της ίδιας σεζόν (2012-13) κέρδισε δίκαια την 1η θέση στον όμιλό της Ν. Λακωνίας και έφτασε μέχρι τον τελικό της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ για 2η συνεχόμενη χρονιά.

2013 - 14:
Η ομάδα mini με προπονητή τον Άγγελο Αρώνη και πρωταγωνιστές τους Τούντα Δημήτρη, Κουρκούλη Παναγιώτη, Ψυχογυιό Νίκο, Ζώταλη Ταξιάρχη, αναδείχθηκε πανάξια 1η στον όμιλό της Ν.Λακωνίας και στη συνέχεια έπαιξε στον ημιτελικό της διοργάνωσης με αντίπαλου τον Φιλαθλητικό Γ.Σ. διεκδικώντας τη νίκη που θα οδηγούσε στον τελικό της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ. Τελικά κατέλαβε την 3η θέση στην ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ και βραβεύτηκε από τον πρόεδρο της ΕΟΚ κ. Βασιλακόπουλο. Αναδείχθηκε 3η ανάμεσα σε 31 ομάδες από τους νομούς Λακωνίας, Μεσσηνίας και Αρκαδίας.

2015 - 16: 
Η αντρική ομάδα κατέλαβε την 3η θέση στον β' όμιλο της Β' κατηγορίας της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ και έχασε για λίγο την άνοδο στην Α' κατηγορία, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Τη σεζόν αυτή είχε στις τάξεις της τον 1ο σκόρερ της κατηγορίας, Χαλούδη Θεόδωρο. Προπονητής της ομάδας ήταν ο Μπιράκος Γιώργος, ο οποίος ήταν και παίκτης της ομάδας μας.